BilligAkasseGuide er en annonceside - Sådan tjener vi penge
  1. Hjem
  2. Blog
  3. Økonomisk sikkerhed som iværksætter

Økonomisk sikkerhed som iværksætter

Af Morten Jørgensen opdateret d. 25-01-2022

Mange danskere går rundt med en drøm om at blive selvstændig, men flertallet får aldrig udlevet drømmen af flere årsager. Nogle er familiære, mens andre drejer sig om den økonomiske usikkerhed, som tit forbindes med iværksætteri. Derfor har vi her samlet 5 tips til, hvordan man som iværksætter sikrer sig ligeså godt økonomisk, som hvis man var lønmodtager.

Sørg for at være medlem af en a-kasse

Noget af det vigtigste for iværksættere er at være medlem af en arbejdsløshedskasse (i daglig tale kaldet a-kasse). Er du medlem af en a-kasse, vil du i tilfælde af arbejdsløshed eller hvis din virksomhed skulle gå konkurs, være berettiget til dagpenge, hvilket giver dig en væsentlig større sikkerhed for at bibeholde en solid indkomst, end hvis du ikke var medlem af en a-kasse og dermed skulle på kontanthjælp.

Et a-kasse-medlemskab giver dig den helt grundlæggende sikkerhed som nystartet iværksætter, og derfor er a-kassen det første, du bør melde dig ind i, hvis du ikke er det i forvejen. En solid a-kasse for selvstændige, f.eks. MA a-kasse og CA a-kasse, er karakteriseret ved en høj kompensationsgrad i tilfælde af arbejdsløshed. En god a-kasse for studerende som f.eks. Krifa, kræver ikke i samme grad en høj kompensation, men bør lægge mere vægt på at være billig og enkel at melde sig ind i.

Minimer din udgifter i starten

Der kan være mange udgifter forbundet med at starte en virksomhed op. Mange nystartede iværksættere bliver tit forbavset over, hvor mange ting der pludselig skal købes og betales til. Et godt råd er i denne forbindelse at forsøge at minimere din udgifter i starten, hvor du ikke har så mange kunder og dermed indtjening endnu.

Dette gør du f.eks. ved at ordne nogle af de ting selv, som du sagtens selv kan sørge for (f.eks. alt det praktiske). I forhold til det regnskab og økonomien, fortalte JYSK grundlægger, Lars Larsen, på et tidspunkt at man i starten sagtens kan nøjes med et billigt bogholder firma eller en freelancer, som kun skal have betaling pr. opgave. Så kan du altid fuldtidsansatte en regnskabskyndig, når din virksomhed er vokset.

Brug dine sparsomme midler på produktudvikling fremfor annoncering

Dette råd er blevet gentaget mange gange af serieiværksætteren, Martin Thorborg, der bl.a. har fortalt, at der i hans virksomhed, Dinero (regnskabsprogram), ikke bliver brugt penge på markedsføring og annoncering, men udelukkende på produktudvikling. Prioritér derfor dine sparsomme midler som iværksætter, da dette ikke mindst er med til at sikre dig bedre økonomisk, fordi dine midler bliver brugt mere koncentreret og omhyggeligt på at forbedre det, som du udbyder eller producerer.

Opbyg et stærkt netværk og del din viden

Et gyldent element indenfor iværksætteri er at have et netværk, hvor man kan sparre og dele viden. Alle iværksættere begår fejl, men kun ved at tale sammen og dele erfaringer, kan man få gratis råd og vejledning i situationer, hvor man ikke ved, hvad man skal gøre.

Dette kan spare dig penge i visse tilfælde, hvor du ikke behøver tilknytte en fagmand for at finde en løsning på dit problem. Har du ligeledes en mindre opgave, som skal løses, kan du ligeledes være heldig at have en i dit netværk, som du kan gøre en tjeneste og vice versa, uden der behøver være betaling imellem. Samtidig kan dit netværk også bare være behjælpelig med mere effektive måder at gøre tingene på, som igen kan spare dig tid og penge.

Hav styr på det elementære økonomi og din likviditet

Midt i al fokusset på at styrke dit kerneprodukt- eller ydelser, kan man tit godt glemme det helt fundamentale ved at have styr på momsbetaling, likviditet og alt andet økonomisk. Momsbetaling og likviditet er dog noget af det vigtigste for, at din virksomhed ikke bukker under.

Skriv derfor gerne en note, der minder dig om momsbetalingen hver halve år, så du ikke glemmer det. Hold ligeledes øje med din likviditet, og meld dig ind i en a-kasse, når du starter. Du kan i øvrigt se a-kasse priser her på siden. [no_toc]