DEF eller også kendt som El-fagets arbejdsløshedskasse er landets største faglige a-kasse for elektrikere. Arbejdsløshedskassen har lokale afdelinger i hele landet og har et medlemstal på omkring 22.000. DEF er en af de ældste a-kasser med eksistens 1904.

Elektrikernes fagforening i mere end 100 år

El-fagets arbejdsløshedskasse er en a-kasse og fagforening med årelange traditioner og en historie, som går meget langt tilbage. Selvom den fagligt afgrænsede a-kasse har holdt fast i mange af deres traditioner og principper, så er der foretaget mange ændringer.

DEF er også kendt som elektrikernes fagforening, da foreningen netop er afgrænset til danske elektrikere. Siden opstarten i 1904 har a-kassen kæmpet for at sikre elektrikere de bedste løn- og arbejdsforhold. Gennem årerne er det lykkedes at gennemføre mange tiltag, som har skabt bedre vilkår for elektrikere i Danmark. Der er bl.a. blevet lagt stor vægt på at sikre den bedst mulige overenskomst til glæde for elektrikerne.

Fordele ved medlemskab hos El-fagets arbejdsløshedskasse

Dansk Elforbund fungerer både som en fagforening og en a-kasse. Som elektriker vil det være mest oplagt at blive medlem i denne fagforening og a-kasse, som netop har specialiseret sig i branchen. Der er en lang række medlemsfordele, som gør et medlemskab særligt attraktivt:

1. Dagpenge ved arbejdsløshed – Som medlem af a-kassen er du sikret udbetaling af dagpenge, hvis du går hen og bliver arbejdsløs. Et medlemskab sikrer dog også mange andre fordele end obligatorisk dagpengeudbetaling.

2. Efterløn og aktiveringsydelse – Dagpenge er ikke den eneste ydelse, man kan få glæde af hos El-fagets arbejdsløshedskasse. Der er nemlig også mulighed for at få udbetalt efterløn og aktiveringsydelse. Det er valgfrit, om man vil betale efterlønsbidrag.

3. Attraktive medlemsforsikringer – Som medlem af DEF kan du få attraktive medlemsforsikringer gennem Alka forsikring. I den forbindelse kan du få en god og billig forsikring. Det kan f.eks. være indboforsikring, gruppelivsforsikring og / eller fritidsulykkesforsikring, som du kan få til fordelagtige priser.

4. Faglig rådgivning og sparring – En af de mest fremtrædende fordele ved at være medlem af en faglig afgrænset a-kasse er, at du kan få glæde af faglig rådgivning og sparring. Du får mulighed for at tale med specialister og konsulenter, som har et stort kendskab til den branche, du beskæftiger dig med. Rådgivning og sparring er f.eks. en mulighed du kan benytte dig af, hvis du har udfordringer inden for løn, ansættelse eller tillæg.

5. Mange lokalafdelinger – El-fagets arbejdsløshedskasse har en lang række lokalafdelinger fordelt over hele landet. Uanset om du bor i Jylland, på Fyn eller Sjælland, så vil du kunne finde en lokalafdeling i nærheden af dig. De forskellige afdelinger har hver deres mini-website, hvor du kan følge med i aktuelle nyheder, arrangementer og meget mere.

6. Lavt månedlig kontingent – Som medlem af El-fagets arbejdsløshedskasse betaler du kun et lavt månedligt gebyr i kontingent. Når du melder dig ind, skal du selv angive, om du vil være medlem af både a-kasse eller fagforening, eller om du blot vil være én af delene. Langt de fleste elektrikere vælger at samle a-kasse og fagforening hos samme forening.

7. Medlemsblade – Fagbladet ”Elektrikeren” bliver udgivet flere gange årligt. Fagbladet bliver postomdelt 8 gange hvert år til henholdsvis medlemmer og tekniske skoler. De 8 årlige fagblade bliver omdelt i 32.000 eksemplarer. I fagbladet lægges der bl.a. vægt på elektronernes arbejdsplader og branchens udvikling. Fagbladene er spækket med relevante oplysninger og nyheder inden for elektrikerbranchen. Hvis man foretrækker at læse fagbladet på nettet, så er der også mulighed for det. Det Danske Elforbund har også et aktivt nyhedsbrev, hvor man løbende bliver holdt opdateret med aktuelle nyheder fra nær og fjern.

8. LO Plus – Som medlem af El-fagets arbejdsløshedskasse, får du et medlemskort, som også fungerer som et LO Plus Kort. Dermed kan du opnå attraktive rabatter i flere end 1.300 butikker i Danmark. I den forbindelse får du mulighed for at udskifte dit almindelige kort med et LO Plus Guldkort. Dette kort kan du i realiteten bruge som et betalingskort, da det er et MasterCard. Fordelen ved denne ordning er, at du kan spare lige så mange penge, som du betaler i medlemskontingent. Det giver dig en lang række økonomiske fordele i hverdagen, da du kan spare penge på dine daglige indkøb.

På baggrund af de mange fordele står det klart, at der er tale om et skræddersyet medlemskab til elektrikere.

Lokal ungdomsafdeling – Dansk El-Forbund Ungdom

DEF har en lokal ungdomsafdeling, som er bedre kendt som FLU – Forbundets Lærlinge og Ungdomsudvalg. Det er en relativ ny afdeling, som er i rivende udvikling. Udvalget består af 11 afdelingsrepræsentanter, 11 suppleanter, 5 repræsentanter for forbundet og 1 formand. I alt består ungdomsafdelingen af 27 personer, som er med til at kæmpe for en bedre hverdag i skolerne og på arbejdspladserne. Ungdomsafdelingen består hovedsageligt af mænd i alderen 20-25 år.

Som aktiv medlem i afdelingen er man med til at planlægge de mange arrangementer for lærlinge.

DEF Ungdom afholder en lang række arrangementer hvert år. Det omfatter bl.a. diverse møder, messer og kurser, hvor alle har mulighed for at deltage. Som ung lærling kan man få glæde af mange fordele ved at melde sig ind i ungdomsafdelingen. Man har bl.a. mulighed for at deltage på årsmøder, hvor man kan komme med inputs og idéer til fremtidige tiltag.

Læs også: a-kasse for unge

El-fagets a-kasse lancerer ny efteruddannelse

El-fagets arbejdsløshedskasse har i samarbejde med TEKNIQ udviklet en ny elektrikeruddannelse, som trådte i kraft pr. 1. august 2015. Den nye elektrikeruddannelse er en erhvervsuddannelse med en varighed på i alt 4 – 4 ½ år. Uddannelsen består af både skole- og praktikforløb, hvor praktikforløbet udgør 158-168 uger, mens skoleforløbet kun udgør 55-60 uger. Elektrikeruddannelsen appellerer til forskellige målgrupper og er en mulighed man har, uanset om man har taget en gymnasial uddannelse eller ej.

DEF kan være behjælpelig med rådgivning og sparring, hvis man er i tvivl om, hvilken elektrikeruddannelse der er den rette.

Fysisk og online indmeldelse i El-forbundet

Er du overbevist om, at El Forbundet er det rette valg for dig, så kan du melde dig ind, når det passer dig bedst. Der er to valgmuligheder, når det handler om indmeldelse. Først og fremmest kan du vælge at henvende dig til din lokale afdeling, hvor du fysisk kan melde dig ind. Alternativt kan du vælge elektrikernes foretrukne valgmulighed bestående af online indmeldelse. Det tager kun ganske få minutter at udfylde en elektronisk indmeldelsesformular.

Når du melder dig ind i a-kasse og / eller fagforening er det vigtigt, at du angiver din nuværende status på arbejdsmarkedet. Her skal du angive, om du er lønmodtager, selvstændig, nyuddannet, efterlønsmodtager eller noget helt femte.

Når du er blevet godkendt som medlem i det Danske El Forbund, får du tildelt et personligt login. Dette personlige login kan du bruge, når du skal have adgang til selvbetjening på a-kassens hjemmeside. På dit interface kan du få overblik over dine henvendelser, kontingent og meget mere.

Et medlemskab i El-fagets arbejdsløshedskasse er dermed det sikre valg for dig som elektriker.