FOAFOA er landets tredje største fagforbund med et medlemstal på omkring 189.000 fordelt på 41 afdelinger. Størstedelen af fagforbundets medlemmer er ansat i kommuner og regioner, mens en mindre del er ansat hos private virksomheder.

Fagforeningen er henvendt til alle danske lønmodtagere, som yder en form for offentlig service f.eks. i form af at passe børn, køre bus eller yde hjælp til ældre.

Stærk fagforening og a-kasse

FOA’s historie går over 100 år tilbage, hvor fagforbundet blev stiftet af Marie Christensen og Alfred Jensen. Melder du dig ind i FOA, kan du få glæde af en stærk fagforening og a-kasse, som kæmper for dine rettigheder og desuden har en lang række medlemsfordele.

Du kan med fordel melde dig ind i fagforbundet, hvis du har et arbejde indenfor social og sundhed. I dag er det primært social- og sundhedsassistenter (SOSU), dagplejer og pædagogmedhjælpere, som vælger at blive medlem af FOA’s fagforbund.

Der er dermed tale om en a-kasse, som har valgt at specialisere sig indenfor enkelte fagområder. Kravene for optagelse er, at du er mindst 18 år gammel, har gennemført en erhvervsuddannelse på minimum 18 måneder og desuden har fast bopæl i Danmark.

Der er mange fordele ved at blive medlem hos denne fagforbund, som man bør have med i sine overvejelser.

  • Forsikringer og bank – Som medlem af FOA fagforening og a-kasse får du gratis fritidsulykke- og gruppelivsforsikring. Derudover bliver du tilbudt fordelagtige priser på bank og diverse forsikringer. Du kan bl.a. spare 10 % på din bil- og husforsikring.
  • Rabatter og tilbud – Bliver du medlem, kan du opnå en lang række kontante fordele, da du får adgang til en lang række attraktive rabatter og tilbud. I øjeblikket kan du bl.a. få op til 25 % rabat på studiebøger, spare op til 2.000 kr. på rejser, spare op til 9 % i omkring 4.000 forretninger og ikke mindst gratis rabatter med LO Plus.
  • Faglig rådgivning, løntjek m.m. – FOA er uden tvivl blandt de danske fagforbund med flest afdelinger på landsplan. Som tidligere nævnt har fagforbundet 41 afdelinger fordelt over hele landet, så der er med garanti en afdeling i nærheden af dig. Fagforbundet har en lang række afdelinger på både Fyn, Jylland og Sjælland, ligesom der er afdelinger på både Bornholm og Lolland.  På FOA’s hjemmeside kan du hurtigt finde frem til den afdeling, som er tættest på dig. Hos disse afdelinger sidder der over 1.000 kompetente medarbejdere klar til at yde faglig rådgivning om bl.a. løntjek, overenskomst og efterløn.
  • Pensionsordning – Hvis du er ansat hos en arbejdsgiver, som går under FOA-overenskomst, skal din arbejdsgiver sørge for at indbetale et beløb til din pension hver måned. De fleste medlemmer har deres pension i PenSam, men man kan også have sin pensionsopsparing hos andre selskaber. Pensionsordningen vil sikre dig og dine nærmeste økonomisk sikkerhed, hvilket både gælder før og efter, du er nået pensionsalderen.
  • Kurser og arrangementer – Du bliver medlem af et fagforbund, som støtter din faglige- såvel som personlige udvikling. Derudover er der rig mulighed for at deltage i forskellige sociale aktiviteter med andre medlemmer. IT og jobsøgning er eksempler på kurser, som man kan deltage i pt. FOA har desuden en lang liste over kurser, som henvender sig til forskellige faggrupper.
  • Klageinstans – En sidste medlemsfordel ved FOA’s fagforbund er, at der er en offentlig klageinstans, hvor du har ret til at klage, hvis du føler dig uretfærdigt behandlet. Hvis du føler, at dit fagforbund har behandlet en sag forkert, kan du klage over sagsbehandlingen. FOA er altid interesseret i, at deres medlemmer er tilfredse med eventuelle sagsbehandlinger.

FOA fagforening og a-kasse for både lønmodtagere og selvstændige

Selvom langt størstedelen af FOA’s medlemmer er lønmodtagere i kommuner eller regioner, så er der også mulighed at blive medlem, hvis man er selvstændig. Det kræver dog, at din selvstændige virksomhed arbejder indenfor en af FOA’s hovedområder, som er henholdsvis social-sundhed, pædagogisk, kost-service eller teknik-service.

Det er f.eks. oplagt for selvstændige private dagplejer at melde sig ind i fagforbundet. Hvis du er i tvivl om, om din virksomhed opererer indenfor fagforbundets områder, kan du med fordel kontakte fagforeningen pr. mail eller telefon.

Når du melder dig ind, skal du være opmærksom på, at kontingentet afhænger af flere forskellige faktorer. Kontingentprisen afhænger. af, om du er medlem af a-kassen og / eller fagforeningen, om du er tilmeldt ordningen for efterløn, om du får arbejdsmarkedsydelse og slutteligt hvilken afdeling du bliver medlem af. I øjeblikket har fagforbundet nemlig en ordning, hvor priserne kan være forskellige fra afdeling til afdeling.

Hvis du overholder en række betingelser, kan du få et gratis medlemskab. Det er gratis at være medlem, hvis man er under 18 år, er på højskole eller er under uddannelse indenfor FOA’s faglige område.

Uanset om du arbejder eller læser til social- og sundhedsassistent, social- og sundhedshjælper, pædagogmedhjælper eller en helt fjerde beskæftigelse, så kan du altså blive medlem. Du skal blot arbejde eller være under uddannelse inden for FOA’s overenskomstområder. Du kan melde dig ind i FOA på nettet, hvor du blot skal udfylde en række personoplysninger.