BilligAkasseGuide er en annonceside - Sådan tjener vi penge

Kontingentet udgør et fastlagt beløb, som man betaler for medlemskab af en a-kasse.

At betale kontingent er som udgangspunkt obligatorisk, hvis man altså ikke er under uddannelse. Er du studerende, så kan du slippe for at betale kontingent i hele din uddannelsesperiode. Det er et tilbud, som man med fordel kan benytte sig af.

Kontingentet består typisk af en række forskellige bidrag bestående af både statsbidrag, efterlønsbidrag, administrationsbidrag og få andre bidrag. Du får nøjagtigt det samme beløb i dagpenge, uanset om betaler et højt eller lavt beløb i kontingent. Sammenlign evt. de aktuelle a-kasse priser for at finde a-kassen med det laveste kontingent.

Er du medlem af både fagforening og a-kasse, kan du som regel få lov til at betale ét samlet kontingent.

Hvad koster kontingent?

’Hvad koster kontingent, når vi taler om a-kasser?’

Det er et forrygende spørgsmål, som der beklageligvis ikke findes et konkret svar på. Det er nemlig meget forskelligt, hvad det koster at være medlem af en a-kasse, da udbyderne selv sætter priserne. Dog vil man hurtigt erfare, at de fleste a-kasser befinder sig i den samme prisklasse – 4-500 kr. månedligt. Der er altså rig mulighed for at finde en a-kasse, hvor man ikke skal betale mere end 500 kr. om måneden for at være medlem.

Det månedlige kontingent er som regel den eneste udgift, man har til a-kassen. Der bliver nemlig ikke opkrævet andre gebyrer. Du bliver kun pålagt ekstra udgifter, hvis du ikke betaler til tiden.

Det er om ikke andet vigtigt at være opmærksom på, at udbyderne er i deres frie ret til at regulere kontingentet fra år til år. Det er meget normalt, at det månedlige kontingent stiger med et par kroner hvert år.

Hvad går kontingentet til?

Du er helt naturligt interesseret i at vide, hvor mange penge du skal betale for at være medlem af en a-kasse, men vil du ikke også gerne vide, hvad kontingentet rent faktisk går til? Størstedelen af pengene går til staten, mens et mindre beløb går til administration og løn. Kontingentet går helt overordnet til følgende:

  • Statsbidrag
  • ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension)
  • Drift (løn og administration)

Hvad angår fordelingen af pengene er det vigtigt at nævne, at statsbidraget og ATP-satsen er den samme for alle danske a-kasser. Det er altså kun den sidste post – driftsposten – som kan variere fra a-kasse til a-kasse. Det er meget almindeligt, at omkring 20 % af kontingentet går til drift.

De fleste a-kasser skilter klart og tydeligt med, hvordan pengene bliver fordelt. Du kan evt. kontakte din a-kasse, hvis du gerne vil have en større økonomisk indsigt.

Læs også om: Fuldtids- eller deltidsforsikret i a-kassen

Hvordan betaler man a-kasse kontingent?

Det er meget nemt at betale a-kasse kontingent.

Betalingsservice er svaret på dine bønner, hvis du ønsker at slippe for besværet med at foretage manuelle betalinger. Det tager kun et par minutter at tilmelde sig servicen, så hvorfor ikke bare gøre det med det samme? Alternativt skal du forberede dig på at foretage én bankoverførsel pr. kvartal. Du bør vælge førstnævnte løsning, hvis du vil være sikker på ikke at misse en betaling. Er du af den ene eller anden grund ude af stand til at betale kontingentet, bør du kontakte din a-kasse hurtigst muligt. Måske kan I finde en fair løsning.

Kan jeg slippe for kontingentet?

Ja, det kan du faktisk godt, hvis du er under uddannelse, idet der er mulighed for at blive gratis studiemedlem hos de fleste a-kasser. Det kræver dog, at du opfylder en række krav, herunder krav til din alder. Der er typisk en øvre grænse for, hvor længe man kan være gratis medlem.

Undersøg sagen nærmere, hvis du gerne vil slippe for at betale kontingent.